Scholenschoonmaak, Carea doet het al jaren. Het vraagt veel flexibiliteit en afstemming met conciërges, leerkrachten, directeuren en besturen. Een zeer afwisselende en dynamische uitdaging waar Carea zich steeds graag in vastbijt. Ook voor de SKBG maakt Carea al jaren met veel plezier schoon. We spraken met mevrouw L. Botteram, manager bestuursbureau van de stichting.
Wat is je rol binnen de stichting?
Ik houd me deels bezig met alle facilitaire en onderhoudszaken van 17 locaties: 16 scholen en 1 bestuursbureau. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het contractmanagement van de schoonmaak, ict,  brandmeldinstallaties, kleine brandblusmiddelen en noodverlichting, cv-onderhoud, klein onderhoud, trainingen voor medewerkers (zoals vca-, bbmi- en bhv-trainingen) en tenslotte de centrale Inkoop. Europese Aanbestedingen worden, daar waar mogelijk en bij voorkeur, in samenwerking met andere onderwijsstichtingen gedaan.
Hoe kwam je in contact met Carea?
Frank heeft ooit een bezoekje gebracht aan de toenmalige directeur van de R.K. Basisschool Martinus in Twello. Toen ik op zoek was naar een schoonmaakorganisatie adviseerde hij Frank te bellen. Ik pleit voor kleinere bedrijven die een verbinding hebben met de basisschool.
En, hoe bevalt de samenwerking?
Goed! De persoonlijke aandacht vanuit Carea vind ik prettig. Dit wordt ook gewaardeerd op  basisscholen. Natuurlijk spelen er altijd wel dingetjes, maar die worden goed opgelost. Zo is het een enkele keer voorgekomen dat er een nieuwe schoonmaakmedewerker kwam (de andere was ziek) waarover de schooldirecteur minder te spreken was. Het is dan mijn rol in gesprek te gaan met Frank en een oplossing te vinden. Samen weten we de samenwerking altijd weer te optimaliseren.
Op de scholen stemmen de directeuren zelf met de schoonmaakmedewerkers af over dagelijkse operationele zaken. Zo kwam het dat een medewerker eens heeft aangegeven iets meer tijd nodig te hebben om de schoonmaak af te krijgen. Dat wordt dan met mij besproken, waarna ik het samen met Frank oplos.
Hoe merk je dat ze met je meedenken over facilitaire vraagstukken?
Frank heeft meerdere keren aangegeven dat Carea ook conciërgediensten levert. Omdat wij naar verhouding veel conciërges in eigen dienst hebben, maken wij daar in de regel geen gebruik van. Op een enkele keer na, toen Carea tijdelijk een conciërge ingezet heeft.
Zijn ze ook een beetje proactief?
Jazeker! Is er eens een dispuut om welke reden dan ook, dan komen ze met alternatieven en oplossingen. Ze tackelen uitdagingen voordat het problemen worden. Fijn vind ik dat.
Een ander mooi voorbeeld van hun snelle handelen vond plaats tijdens de eerste lockdown. We hadden desinfectieartikelen zoals hygiënepompjes en -lotions nodig. Frank heeft het direct besteld en bij alle 9 scholen waar Carea schoonmaakt afgeleverd. Ook zijn we toen van één toiletronde per dag naar 2 gegaan, door een extra tussenronde in te lassen tussen 10 en half 12. De flexibiliteit van Carea in deze periode is groot. De leerkrachten en leerlingen willen een veilig gevoel en daar heeft Carea heel goed mee geholpen.
De kernwaarden van Carea zijn plezier, toegewijd, opmerkzaam en transparant zijn en meedenken. Herkenbaar?
Ja, vooral het meedenken en transparant zijn. Ze zijn eerlijk (transparant) over kosten en flexibel.
Wat vind je nou typisch Carea?
Korte lijnen en goede communicatie. Frank is vrijwel altijd bereikbaar. Ook als de schooldirecteuren zelf iets regelen met Frank, word ik gebeld en op de hoogte gebracht.
Dus je zou Carea wel aanbevelen?
Jazeker! We hebben een zeer goede verstandhouding.

De Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKBG) is de overkoepelende onderwijsorganisatie van en voor 16 basisscholen in Noord- en Oost-Gelderland. Het staat voor boeiend en eigentijds onderwijs dat voor alle kinderen toegankelijk is. Alle SKBG-scholen zijn gerenommeerde opleidingsscholen voor startende meesters en juffen. Maar ook ervaren leerkrachten leren continu bij SKBG, ongeacht ervaring of leeftijd. SKBG is een toegankelijke en open organisatie met korte lijnen. Iedere medewerker kan daarom gemakkelijk in contact komen met ons bestuursbureau.