Nuttige tijdsbesteding tijdens de lockdown

In april kregen wij van onze opdrachtgever het Isendoorn College in Warnsveld het verzoek mee te denken over het onderhoud van versleten linoleumvloeren in dertig lokalen. Dat vinden we leuk: door opdrachtgevers gevraagd worden vanwege onze expertise en mee te denken over uitdagende schoonmaakvraagstukken. Niet voor niets is meedenken een  van onze kernwaarden. We bevonden ons in de eerste lockdown en we konden ons werk niet overal op de gebruikelijke manier voortzetten. We hadden dus ook de tijd om dit project grondig aan te pakken. We draaien er niet omheen: de vloeren zagen er niet uit. Ze bevatten veel waslagen, randvergoring, enz. Deze vervuiling was al jaren een ergernis. Het vorige schoonmaakbedrijf had het helaas niet kunnen verhelpen.

Experimenteren  
Natuurlijk hebben we jarenlang ervaring met vloeronderhoud. Maar dit was toch wel een uitdaging. Veroorzaakt doordat één enkele vloer diverse gradaties van slijtage, vervuiling en opgebouwde waslaag vertoonde. Veel meer gradaties dan gebruikelijk. Dat betekent dat de aanpak die werkt voor een bepaald stuk vloer, het stuk vloer een meter verderop ernstig kan aantasten! De grote vraag was dan ook: hoe krijgen we alle vloeren weer netjes? We kregen toestemming 1 à 2 lokalen als testlokalen te gebruiken om de oplossing te vinden. Een periode van experimenteren brak aan.

We zijn gestart met het inzetten van de vloer met préclean, een zuurvrij reinigingsmiddel dat geschikt is om hardnekkige verontreiniging te verwijderen en de opvolgende waslaag beter te laten hechten, in combinatie met de eenschijfsmachine. Het resultaat was zeer teleurstellend.

We vervolgden de test door de vloer te behandelen met Deepstrip in combinatie met de eenschijfsmachine. Dit was al spannender en we moesten dan ook voorzichtig werken. Waarbij we varieerden met doseringen en inwerktijden. Waar nodig gebruikten we zelfs het plamuurmes… Maar helaas… wat we ook probeerden, het resultaat was matig; de waslagen waren nauwelijks verdwenen.

De Excentr bracht de oplossing
Samen met Rob van Ginkel van machineleverancier Jean Heybroek startten we tests met de excentrische vloerreinigingsmachine de Excentr. Geen chemie, een rechthoekige machine waardoor je ook in de lastige hoekjes komt!), geen druk hoeven uitoefenen met het lichaam (ergonomisch!), de Excentr doet het duidelijk anders dan anders.

De combinatie van een gigantisch hoog toerental op een klein oppervlak en een goede (vierkante) pad zorgt ervoor dat je alle oneffenheden weg krijgt. Ons gaat het er in zo’n situatie om de oplossing te vinden voor onze opdrachtgever, daar ligt onze focus. Weer varieerden we met doseringen, inwerktijden en mankracht in combinatie met de Excentr.

Na drie behandelingen was het eindresultaat verbluffend! Alle waslagen waren verdwenen en de linovloer zag er keurig uit. Op geen enkele plaats was de vloer te ver afgesleten (verbrand), de vloer was simpelweg overal 100% egaal kaal. Vervolgens hebben we de vloeren behandeld met eenlaag Jontec Technique en daarna 2 lagen Jontec mat was. Het Isendoorn College was net als wij erg blij met het resultaat. De Excentr had zich bewezen en wij besloten de machine aan te schaffen.

In het verleden behaalde resultaten…
Het testresultaat was zo goed dat het Isendoorn College ons opdracht gaf alle resterende lokalen op deze wijze te behandelen. Zo zijn alle linoleumvloeren weer geheel behandeld en van nieuwe was voorzien. Ook de tapijt-, PVC- en stenen vloeren zijn weer grondig gereinigd.

Al met al hebben we in deze bijzondere coronaperiode de tijd optimaal benut. Een project waar anders geen tijd voor was geweest. Alle betrokkenen zijn blij met het resultaat. Weer een project dat we met plezier hebben uitgevoerd en met trots hebben afgerond.